Flere Mega Pixels er ikke altid Godt

Fald ikke for reklamerne og tro at flere mega pixels altid er bedre! Der er en grund til at Canon’s top model, Canon 1Dx, “kun” har 18 mega pixels.

Færre pixels giver følgende fordele:

  • Bedre lysfølsomhed (mindre støj i billederne)
  • Man kan nøjes med et billigere objektiv (hvis du har mindre end 16 mp)
  • Der kan optages flere billeder per sekund (mindre data at overfører)
  • Flere billeder kan være på kortet og din PC.

Objektiv Opløsning (MTF)

Ved 16 mega pixels har du faktisk brug for et rimelig dyrt objektiv for at få billedet skarpt (en forklaring på MTF kan ses her).

Følgende billede kunne have være taget med et af de billigeste DSLR kameraer hvis der var en tilstrækkelig godt objektiv på det. Hvorfor? Fordi man i et studie styrer belysningen, og kan sikre at man kun behøver ISO 100, og selv de billigeste DSLR kameraer har ikke meget støj ved ISO 100.

Hvis man beskærer til 100% så kan man stadigvæk se detaljerne i hår og hud:

Billedet er taget med et 9 år gammelt Canon 1Ds Mark II med det imponerende “Canon 70-200mm f/4 L IS” objektiv, men som sagt ville selv det billigste kamera i dag kunne gøre kunsten efter under disse omstændeligheder med et godt objektiv.

Hvis du ikke kan få så skarpe billede (eller bedre) så lån et objektiv af en ven og bliv forbavset over hvor godt dit kamera er. Desværre betyder det at du bliver nødt til at betale for et dyrt objektiv i stedet for et billigt nyt kamera 🙂

 Hvis du ikke har et godt objektiv, så er der ingen grund til at få en kamera på mere end ~8 mega pixels. Du vil få slørede billede alligevel.

Mit “Canon 28-105mm all-round” objektiv var godt da jeg havde en 8 mp Canon EOS 20D, men det gav hjerteskærende dårlige slørede resultater på et 16 mp kamera. Jeg var simpelthen nødt til at give det væk! Det var endda sløret i midten af objektivet!

Støj Niveau

Jo større sensoren er, jo nemmere er at at gøre den følsom. Forstil en sensor der opfanger en enkelt pixel:

Det er som at opsamle regnvand i spande – det går hurtigere jo større spande man har. Fordi færre fotoner rammer den lille sensor, så skal man forstærke signalet mere for at få samme mængde lys registeret som den store sensor gør. Derfor bliver der mere støj på den lille sensor, da forstærkningen ikke blot forstærker lyssignalet, men også støjen.

Det er derfor at full frame sensorer, der er ligeså store som det gamle 35mm film rammer, er meget mere lysfølsomme sammenlignet med almindelige sensorer der har en “crop faktor” (altså at de er mindre end 35mm film).

Det er naturligvis meget billigere at lave en lille sensor, fordi den bruger færre materialer, men mest fordi de er mindre tilbøjelige til at have fejl i produktionen og derfor ikke skal kasseres så ofte. Derfor er det kun på semiprofessionelle og professionelle kameraer at man ser fuld frame sensorer, såsom Canon 5D Mark III eller Nikon D800.

Okay, hvad har det så med mega pixels at gøre? Det er meget simpelt: jo flere mega pixels en sensor registrer, jo mindre et areal er tilrådighed for hver pixel, og det betyder den ikke kan registrer så meget lys. Se følgende illustration:

Begge sensorer har samme totale fysiske størrelse, men fordi den til højre har 4 gange så få pixels, så vil hver af disse pixels have 4 gange så stort et et areal at opsamle lys på.

Der laves forbedringer i teknologien hele tiden, og det er derfor man ikke umiddelbart kan sammenligne i mellem kameraer og konkluderer at et kamera er mere lysfølsomt end et andet, udelukkende ved at kigge på pixel antal og sensor størrelse, men det giver en god indikation (sammen med årstallet af den teknologi der er anvendt).

De forgående illustrationer er meget simplificerede. En pixel sensor registrer normalt Rød, Grøn og Blå farve sub-komponenter  som er arrangeret i et mønster hvor Grønt er mest nøjagtigt registeret, da vores øjne og hjerne er mere sensitiv over for nuancer i grønt (jungle livs tilpasning måske):

 

Men lad os nu ikke gå i for mange detaljer her, da vi mere er interesseret i hvor mange pixels der er og hvor store de er – ikke hvordan de er arrangeret.

Så hvis nogen har et Smartphone kamera med en mikroskopisk lille sensor og billigt objektiv, som optager 40 mega pixels, så ved du uden tvivl at det vil være svært at tage billeder i lav belysning, og billederne ville ikke være skarpe hvis man zoomer in til 100% pixels niveau.

Bliv ikke forblændet af reklame tallene. Kig på billeder taget med kameraet (sample images) i lav belysning. Jeg vil vædde på at du foretrækker 8 mega pixels kniv skarpe billeder frem for sløret super mega pixels billeder. Hvis du mener at en iPhone eller en anden smartphone kan tage super billeder, så kig på billederne ved 100% zoom – hvis du stadigvæk mener at det er super, så behøver du i hvert fald ikke spilde penge på et DSLR kamera – du har allerede nok til at tilfredsstille dine behov, så der er ingen grund til at opgraderer.